Mutfak ve Restoranlar İçin Temel İSG Eğitimi

Kurumsal Firma İSG Eğitimi Paketleri
Az tehlikeli sınıflarda yer alan mutfak ve restoran çalışanları için hazırlanmış, temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi, en az 8 (sekiz) saatlik temel bilgileri içeren, zorunlu iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini kapsar.
Eğitim Süresi: 9 Saat
Az tehlikeli sınıfta yer alan mutfak ve restoran çalışanları için hazırlanmış, temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi, en az 8 (sekiz) saatlik temel bilgileri içeren, zorunlu iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini kapsar.
Mutfaklar, özellikle hizmet sektöründe faaliyette bulunan, yoğun çalışmanın olduğu önemli istihdam alanlarıdır. Hem çalışanlar için hem de hizmet alanların karşı karşıya kaldıkları sağlık ve güvenlik açısından birçok riskleri bulundurmaktadır.
Bu alanlarda hem çalışanlar açısından yaşanabilecek iş kazaları ve hem de işin yürütümünden dolayı ortaya çıkabilecek meslek hastalıkları söz konusudur. Öte yandan işletmelerin büyüklüğü, nitelikleri, faaliyetleri, yönetim şekli, işverene ve çalışanlara ilişkin özellikler değişmekle beraber, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği konuları çözüm aranan ortak bir sorunsaldır. İşletmelerin gerek faaliyetleri bakımından gerek çalışan sayıları ve büyüklüklerine göre değişkenlik gösterse de, özellikle hizmet sektöründe bulunan mutfaklarda iş sağlığı ve güvenliği tehlike ve riskleri benzer olduğundan, alınması gereken önlemler aynıdır.
Mutfak ve Restoranlar İçin Temel İSG Eğitimi
- Genel Konular
- İş Sağlığı ve Güvenliği'ne Giriş
- Çalışma Mevzuatı
- Çalışanların Yasal Hak ve Sorumlulukları
- İş Hijyeni
- İşyeri Temizliği ve Düzeni
- İş_Kazası ve Meslek Hastalıklarından Doğan Hukuki Sonuçlar
- Sağlık Konuları
- Meslek Hastalıkları'na Giriş
- Meslek Hastalıklarının Sebepleri
- Hastalıklardan Korunma Prensipleri
- Biyolojik Risk Etmenleri
- Stres ve Psikososyal Risk Etmenleri
- Temel İlk Yardım
- Alkol ve Tütün Ürünlerinin Zararları
- Diğer Konular
- Ramak Kala Olayları
- Deprem Güvenliği
- Mutfak ve Restoranlarda Riskler
- Mutfak ve Restoranlarda Güvenlik
- Temel Konular
- Kimyasal Risk Etmenleri
- Fiziksel Risk Etmenleri
- Ergonomik Risk Etmenleri
- Elle Kaldırma ve Taşıma
- Parlama, Patlama, Yangın ve Yangından Korunma
- İş Ekipmanlarının Güvenli Kullanımı
- Ekranlı Araçlarla Çalışma
- Elektrik Tehlikeleri, Riskleri ve Önlemleri
- İş Kazalarının Sebepleri ve Korunma Prensipleri
- Güvenlik ve Sağlık İşaretleri
- Kişisel Koruyucu Donanımların Kullanımı
- İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Kuralları
- Güvenlik Kültürü
- Acil Durumlar, Tahliye ve Kurtarma
- Sınavlar
- Ara Test ve Değerlendirmeler
- Uygunsuzlukları Arıyoruz
- Sertifika Sınavı
Açıklama: Kursa başlamak için “EĞİTİMİ ÜZERİNE AL” ikonuna tıklamanız gerekir. Her dersin sonunda mutlaka “BU DERSİ TAMAMLA” butonuna basarak, diğer derse/konuya/sınava geçmelisiniz.
Sınavı başarıyla geçtiyseniz “BAŞARI BELGENİZİ” oluşturabilmeniz için “KURSU BİTİR” butonuna basmanız gerekir.

Mutfaklarda, mutfak çalışanlarını fiziksel, kimyasal, biyolojik, ergonomik, psikososyal faktörler açısından olumsuz etkileyebilecek mekanik ve mekanik olmayan birçok durum bulunmaktadır. Özellikle oteller, restoranlar, ticari mutfaklarda, kafelerde, fast food mağazalarında, yemek şirketleri, catering firmalarının mutfaklarında çalışan kişiler öncelikli olarak zamanla yarıştıkları için hızlı hareket etmek zorundadırlar.
İşleri zamanında yetiştirebilmek adına, bazı iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri göz ardı edilmektedir. Restoran mutfaklarında yaşanan iş kazaların temelini çalışanların dikkatsizliği, iş yapım yöntemlerinin uygunsuzluğu ve bilgi eksikliği oluşturmaktadır. Oluşan kazaları en az düzeye düşürebilmek ve yaşanan kazaların tekrarının olmaması için gerekli önlemler alınmalıdır.

Güvenli çalışma ortamının oluşturulmasında her çalışan bir güvenlik lideridir. Tecrübeli çalışanların yeni başlayanlara mentorluk yapması, güvenlik kültürünün nesilden nesile aktarılmasını sağlar. İş güvenliği konusunda gösterilen hassasiyet, sadece kişisel değil, tüm ekibin ortak sorumluluğudur. Bu kolektif bilinç, tehlikeli durumların erken tespitini ve önleyici tedbirlerin zamanında alınmasını mümkün kılar.
Güvenli çalışma kültürünün sürdürülebilirliği, sürekli iyileştirme ve pozitif pekiştirme mekanizmalarıyla sağlanır. Ramak kala olayların raporlanması ve bu raporlardan ders çıkarılması, benzer olayların tekrarlanmasını önler. Güvenli davranışların ödüllendirilmesi ve takdir edilmesi, çalışanların motivasyonunu artırır ve güvenlik kültürünün içselleştirilmesini hızlandırır. Her çalışanın ‘önce güvenlik’ mottosuyla hareket ettiği bir iş ortamında, sıfır kaza hedefi hayal değil, ulaşılabilir bir gerçek haline gelir.
Müfredat
- 6 Bölüm
- 42 Ders
- Ömür boyu
- Genel Konularİş Sağlığı ve Güvenliği "Az Tehlikeli Sınıf" Temel Eğitimi kapsamında isg tanımı, 6331 sayılı kanun, çalışan hak ve sorumlulukları, iş kazaları ve yasal bilgilendirmelere ulaşacaksınız.8
- 1.1İş Sağlığı ve Güvenliğine Giriş20 Dakika
- 1.2Kanunlarda İş Sağlığı ve Güvenliği20 Dakika
- 1.3Haklar ve Sorumluluklar20 Dakika
- 1.4Çalışma Mevzuatı20 Dakika
- 1.5Hijyen Tanımı ve Kapsamı20 Dakika
- 1.6İşyeri Düzeni ve Temizliği20 Dakika
- 1.7İş Kazası ve Meslek Hastalıklarından Doğan Hukuki Sonuçlar20 Dakika
- 1.8Ne Anladık– Genel Konular10 Dakika10 Soru
- Sağlık KonularıBu bölümde, meslek hastalıkları, hastalıklardan korunma, sigara ve alkolle mücadele, biyolojik ve psikososyal risk etmenleri, ve temel ilk yardım konularını göreceksiniz.7
- Temel İlk YardımBu bölümde, temel ilk yardım bilincinin geliştirilmesi, ilk yardıma gereken duyarlılığın gösterilmesi amacıyla hazırlanan eğitimde, ilk yardım konusundaki eksik ya da yanlış bilgilerinin giderilmesi ve ilk yardım bilgilerinin güncelleştirilmesi amaçlanmaktadır6
- Temel KonularBu bölümde, kimyasal, fiziksel, ergonomik riskler, parlama, patlama, yangından korunma, elle kaldırma ve taşıma, iş ekipmanlarının güvenli kullanımı, ekranlı araçlarla çalışma, elektrik tehlikeleri, sağlık ve güvenlik işaretleri, ramak kala, kişisel koruyucu donanımlar, tahliye, kurtarma derslerini göreceğiz.18
- 4.1Tehlikeli Kimyasallar25 Dakika
- 4.2Kimyasallarla Çalışma Kuralları15 Dakika
- 4.3Fiziksel Risk Etmenleri25 Dakika
- 4.4İşyerlerinde Ergonomi20 Dakika
- 4.5Ekranlı Araçlarla Çalışma30 Dakika
- 4.6Yangın Güvenliği20 Dakika
- 4.7Patlama ve Parlama Güvenliği25 Dakika
- 4.8Ne Anladık – Temel Konular110 Dakika10 Soru
- 4.9Elle Taşıma ve Kaldırma15 Dakika
- 4.10Elektrik Tehlikeleri, Riskleri ve Önlemleri20 Dakika
- 4.11İş Ekipmanlarında Güvenli Çalışma20 Dakika
- 4.12İş Kazalarının Sebepleri ve Korunma Prensipleri30 Dakika
- 4.13İSG İşaretleri Tanım ve Kapsamı20 Dakika
- 4.14Güvenlik ve Sağlık İşaretleri25 Dakika
- 4.15İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları20 Dakika
- 4.16Acil Durumlar ve Tanımlar25 Dakika
- 4.17Tahliye ve Kurtarma30 Dakika
- 4.18Ne Anladık – Temel Konular210 Dakika10 Soru
- Diğer KonularBu bölümde ramak kala olayları ve deprem güvenliği ile ilgili bilgilendirmeleri bulacaksınız.8
- 5.1Ramak Kala Tanımı ve Mevzuat20 Dakika
- 5.2Ramak Kala Bildirimi20 Dakika
- 5.3Deprem Güvenliği10 Dakika
- 5.4Deprem Öncesi ve Sonrası Yapılması Gerekenler15 Dakika
- 5.5Mutfaklarda Güvenli Çalışma15 Dakika
- 5.6Mutfaklarda Tehlikeler ve Riskler20 Dakika
- 5.7Mutfak ve Restoranlarda Güvenlik Önlemleri15 Dakika
- 5.8Ne Anladık – Diğer Konular10 Dakika10 Soru
- Sertifika SınavıTüm dersleri tamamladığınızdan emin olmadan lütfen sertifika sınavına girmeyin. Sertifika sınavından başarılı olmanız için 70 ve üzeri puan almanız gerekiyor. Bununla birlikte, "Ders Arası" testlerinin de sertifikanızı etkileyeceğini lütfen unutmayın.2

İlginizi Çekecek Kurslar
-
39 Ders
-
9 Sınav
-
182637 Çalışan
-
43 Ders
-
9 Sınav
-
62475 Çalışan
-
42 Ders
-
10 Sınav
-
35864 Çalışan